Wat is BHV? Uitleg en belang van bedrijfshulpverlening
Heb je je ooit afgevraagd wat BHV precies inhoudt en waarom het zo belangrijk is op jouw werkvloer? In dit artikel zullen we je alles vertellen over BHV, ook wel bekend als bedrijfshulpverlening. Van de betekenis van BHV tot de taken van BHV'ers en hoe je een BHV-cursus kunt volgen, je vindt hier alle informatie die je nodig hebt.
Belangrijkste punten:
- BHV staat voor bedrijfshulpverlening en omvat alle maatregelen om de veiligheid en gezondheid binnen een bedrijf te waarborgen.
- BHV'ers zijn verantwoordelijk voor taken als het alarmeren en evacueren van medewerkers, het verlenen van eerste hulp en het bedienen van brandblusapparatuur.
- Bedrijfshulpverlening is wettelijk geregeld en vereist een goed BHV-plan om aan de verplichtingen te voldoen.
- Na het volgen van een BHV-cursus ben je goed voorbereid om juist te handelen bij noodsituaties op de werkvloer.
Wat is BHV?
BHV staat voor bedrijfshulpverlening. Een goed georganiseerde bedrijfshulpverlening binnen een bedrijf garandeert dat je voorbereid bent om snel te reageren bij ongelukken en incidenten.
Een BHV’er is een persoon in een bedrijf die opgeleid is om hulp te verlenen bij een incident in het bedrijf. BHV richt zich zowel op het voorkomen van calamiteiten als op het verlenen van eerste hulp en het beperken van de gevolgen bij incidenten. Het doel van BHV is om de schade te minimaliseren, letsel te voorkomen en levens te redden.
Belang van bedrijfshulpverlening
Bedrijfshulpverlening is van groot belang om een veilige werkomgeving te creëren. Met behulp van BHV-maatregelen kunnen bedrijven mogelijke noodsituaties identificeren en proactief handelen om deze te voorkomen.
Voordelen van BHV binnen een bedrijf
- BHV helpt bij het vroegtijdig signaleren en voorkomen van mogelijke calamiteiten.
- In geval van een noodsituatie kunnen BHV'ers snel en juist reageren, waardoor letsel en schade beperkt worden.
- BHV vergroot de veiligheid en welzijn van alle medewerkers en bezoekers.
- Een goed georganiseerde BHV zorgt voor een groter gevoel van veiligheid en vertrouwen binnen het bedrijf.
BHV-organisatie
Ieder bedrijf moet volgens de wet een adequaat ingericht BHV organisatie hebben die afgestemd is op de veiligheidsrisico’s van het bedrijf. Een BHV-organisatie zorgt ervoor dat er altijd voldoende BHV'ers beschikbaar zijn om de veiligheid op de werkvloer te waarborgen. Het is belangrijk dat er een duidelijke communicatiestructuur is, alle medewerkers op de hoogte zijn van wie BHV’er is en hoe ze kunnen worden bereikt in geval van nood.
Om te bepalen hoe jou BHV organisatie er uit moet zien, begin je met identificeren van mogelijke gevaren in je bedrijf en plannen maken om die te verminderen. Dit wordt allemaal vastgelegd in een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) en het plan van aanpak. Voor de risico’s die overblijven stel je procedures op om te handelen als er iets gebeurt en bepaal je welke organisatie daarvoor nodig is, de BHV-organisatie. Meestal leg je dit vast in een BHV-plan.
BHV taken
Binnen een bedrijf zijn er specifieke taken en verantwoordelijkheden voor BHV'ers. De taken van BHV'ers kunnen onder andere bestaan uit:
- Het alarmeren van medewerkers bij een noodsituatie;
- Het evacueren van medewerkers naar een veilige locatie;
- Het verlenen van eerste hulp, zoals het reanimeren van een slachtoffer of helpen bij bloedingen;
- Het bedienen van brandblussers om een beginnende brand te blussen;
- Het communiceren met hulpdiensten en zorgen voor een goede overdracht van informatie.
Door het uitvoeren van deze taken kunnen BHV'ers helpen om de veiligheid van medewerkers en bezoekers te waarborgen en de gevolgen van een noodsituatie te beperken. Het is daarom belangrijk dat BHV'ers goed getraind zijn en regelmatig oefenen om hun vaardigheden op peil te houden.
Wettelijke verplichtingen rondom BHV
Volgens de Nederlandse Arbowet is elk bedrijf verplicht om effectieve bedrijfshulpverlening (BHV) te organiseren. Dit houdt in dat er een of meer BHV'ers moeten worden aangewezen, afhankelijk van de grootte van het bedrijf en de aanwezige risico's. Deze risico’s moeten duidelijk worden geïdentificeerd in een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).
Voorwaarden voor een effectieve BHV
Nood- en BHV-plannen: Hoewel het opstellen van een BHV-plan niet wettelijk verplicht is, wordt het wel sterk aanbevolen om de bedrijfshulpverlening te structureren. De meeste bedrijven documenteren hun noodprocedures in een noodplan. Voor locaties met een brandmeldcentrale (BMC) is een ontruimingsplan wettelijk verplicht.
Opleiding en Training: BHV'ers moeten goed worden opgeleid om te kunnen handelen in noodsituaties, conform Artikel 15, lid 3 van de ARBOwet. De specifieke opleidingsbehoeften moeten worden afgestemd op de RI&E van het bedrijf, waarbij praktijkgerichtheid en regelmatige bijscholing een juiste keuze is.
Uitrusting en Materialen: De Arbowet vereist ook dat BHV'ers toegang hebben tot de noodzakelijke materialen om hun taken effectief uit te kunnen voeren. Denk bijvoorbeeld aan verbanddoos, veiligheidshesjes, brandblussers, AED’s, zaklampen, en communicatieapparatuur.
Hoe word je een BHV'er?
Om een goede BHV'er te worden, is het volgen van een BHV-cursus aanbevolen. Tijdens deze cursus leer je de benodigde kennis en vaardigheden om te handelen bij noodsituaties. De BHV trainingen bij IVM bestaan uit de onderdelen levensreddend handelen, brand, communicatie en ontruiming. Na het succesvol afronden van de cursus ontvang je een BHV-certificaat, waarmee je kunt aantonen dat je over de juiste kwalificaties beschikt.
Hoelang duurt een bhv cursus?
BHV-cursusduur | Cursus | Afronding |
2 dagen | Basis | Praktijkbeoordeling |
1 dag | Basis Online | Online theorietoets en praktijkbeoordeling |
1 dag | Herhaling | Theorie en praktijk in één dag |
½ dag | Herhaling Online | Online theorietoets en praktijkbeoordeling |
Let op! Dit schema is alleen geldig voor onze standaard cursussen. Maatwerk cursussen kunnen verschillen in duur en inhoud, afhankelijk van de specifieke behoeften van het bedrijf.
Na het voltooien van de BHV-cursus bij IVM ontvang je een certificaat dat aantoont dat je de benodigde kennis en vaardigheden hebt opgedaan. Dit certificaat heeft een geldigheidsduur van één jaar. Het is belangrijk om regelmatig een herhalingscursus te volgen om je kennis up-to-date te houden en je certificaat te vernieuwen.