BHV

088-1663000

8,5
Onze klanten geven ons een 8,5 (60869 ervaringen)
Tekenbeet: wat moet je doen en hoe voorkom je problemen?

Tekenbeet: wat moet je doen en hoe voorkom je problemen?

Geplaatst op 18 maart 2025

Een tekenbeet is iets waar je in Nederland regelmatig mee te maken kunt krijgen als je vaak buiten bent. Elk jaar worden er naar schatting 1,5 miljoen tekenbeten opgelopen. Vooral in bosrijke of begroeide gebieden loop je kans op een beet. Hoewel zo’n beet meestal geen pijn doet, kan het wel ziektes overbrengen, zoals de ziekte van Lyme. In deze blog lees je wat je moet doen bij een tekenbeet en hoe je het voorkomt. Daarnaast leggen we uit waarom basiskennis van EHBO hierbij goed van pas komt, ook al wordt het onderwerp tekenbeten niet specifiek benoemd in EHBO cursussen.

 

Herkennen en verwijderen

Verband aanleggenEen teek is een klein spinachtig beestje dat zich vastbijt in de huid. Vaak zie je een zwart of bruin puntje, soms met een rode kring eromheen. Zodra je een teek ontdekt, noteer je de datum en verwijder de teek zo snel mogelijk. Gebruik hiervoor bij voorkeur een speciale tekenverwijderaar of een fijn pincet. Trek de teek voorzichtig recht uit de huid en maak de plek daarna schoon met alcohol of jodium. Houd vervolgens de plek goed in de gaten. Krijg je last van een rode kring die groter wordt, koortsachtige klachten of andere symptomen, neem dan contact op met je huisarts.

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk is het beter om een tekenbeet te voorkomen. Draag daarom bedekkende kleding als je in bosrijk gebied gaat wandelen of werken. Controleer je huid na afloop goed, vooral in knieholtes, achter de oren en bij je enkels. Een insectenwerend middel met DEET kan helpen om teken op afstand te houden. Voor mensen die veel buiten werken, is het handig om te weten hoe je snel kunt ingrijpen. Alhoewel we in onze EHBO cursus geen specifieke module over tekenbeten hebben, leer je er wel de basisprincipes van eerste hulp. Dat kan nuttig zijn bij diverse ongevallen of letsels die je in een buitenomgeving kunt tegenkomen.

EHBO in de praktijk

Een tekenbeet lijkt op het eerste gezicht onschuldig, maar kan bij geen of de verkeerde behandeling leiden tot vervelende klachten. Binnen de EHBO leer je hoe je snel en effectief kunt handelen bij kleine en grote noodsituaties. Denk aan het herkennen van symptomen, maar bijvoorbeeld ook aan het behandelen van brandwonden, kneuzingen of verstikking. Wie veel buiten werkt, doet er goed aan om EHBO-vaardigheden op peil te houden, zodat je in noodgevallen altijd klaarstaat om hulp te bieden.

Wil je meer leren over de juiste aanpak van allerlei noodsituaties? Bekijk dan onze EHBO cursus en wees goed voorbereid op wat er ook op je pad komt, binnen én buiten.

Terug