Hoe kies je de juiste BHV opleider?
Een goede BHV opleider kiezen is van groot belang voor de veiligheid binnen jouw organisatie. Je wil namelijk niet alleen een papiertje halen, maar ook echt weten wat je moet doen in geval van nood. De juiste training zorgt ervoor dat jouw bedrijfshulpverleners adequaat reageren in noodsituaties. Maar waar moet je op letten bij het selecteren van een BHV opleider? Hieronder geven we je een overzicht van de belangrijkste factoren.
Kwalificaties en erkenningen van de opleider
Zorg ervoor dat de BHV opleider erkend is door relevante instanties zoals het NIBHV, NRR of BVBN. Dit geeft de garantie dat de training voldoet aan de geldende normen en wet- en regelgeving. Een erkende opleider biedt zekerheid dat je medewerkers de juiste kennis en vaardigheden opdoen.
Wij beschikken over de volgende erkenningen:
BVBN is een brancheorganisatie voor en door Opleiding- en Adviesbedrijven die op het terrein van Brandveiligheid en BHV in staat zijn om hoogwaardige BHV opleidingen te verzorgen. Het doel van de BVBN is om samen met de BHV-opleiders en -adviseurs de positie van BHV op een hoger niveau brengen bij de werkgevers in Nederland. Wij zijn lid én BVBN erkend opleider, wat inhoudt dat onze BHV cursussen voldoen aan de strenge kwaliteitseisen en dat we als lid meepraten over de ontwikkelingen en het niveau van BHV opleidingen in Nederland.
BHV opleiders die in Nederland erkende opleidingen gespecialiseerde reanimatie willen organiseren, moeten erkend worden door de Nederlandse Reanimatie Raad. Om voor erkenning in aanmerking te komen, moet het opleidingsinstituut te voldoen aan meerdere strenge criteria. Naast de controle van deze basiscriteria wordt het opleidingsinstituut ook bezocht door een verpleegkundig consulent van de Nederlandse Reanimatie Raad, die het instituut beoordeelt op een aantal onderwerpen. IVM is erkend door de NRR.
Het NIBHV (Nederlands Instutuut Bedrijfshulpverlening) geeft zelf geen BHV cursussen, maar ontwikkelt hoogwaardig BHV lesmateriaal en richtlijnen. Als NIBHV partner mogen wij dus naast onze eigen IVM BHV certificaten ook NIBHV certificaten uitgeven. NIBHV voert controles uit op de onze trainingen en toetsen onder andere of er wordt gewerkt met gecertificeerde instructeurs, het voorgeschreven lesplan wordt gevolgd en of de training voldoet aan de Arbowet en er sprake is van een veilige leeromgeving voor de cursist.
Daarnaast zijn we ook in het bezit van het NRTO-keurmerk en zijn we lid van de Nederlande Vereniging Bedrijfshulpverlening (NVB).
Inhoud en flexibiliteit van de training
Elke organisatie is anders. Voor de meeste bedrijven is een standaard BHV cursus voldoende. Maar soms heb je met specifieke risico's te maken, waarbij de standaard BHV kennis niet voldoende is. Dan is het belangrijk dat een BHV opleider een training heeft die goed aansluit bij de risico's en behoeftes van jouw bedrijf.
Wij bieden verschillende mogelijkheden voor maatwerk. Van het ontwerpen van een ontruimingsoefening die specifiek over jullie locatie gaat, tot het maken van een e-learning waarin specifieke risico's voorbij komen waar jouw bedrijf dagelijks mee te maken heeft. De trainingen verzorgen we op een van onze trainingslocaties verspreid door het hele land, maar het geven van een incompany training op eigen locatie is ook een mogelijkheid. Onze BHV instructeurs rijden in goed uitgeruste bussen, en met behulp van onze mobiele trainingsunits kunnen we ook op locaties met weinig ruimte realistische oefenscenario's realiseren.
Omdat we zowel klassikale als blended (combinatie van online en klassikaal) BHV cursussen aanbieden, is er altijd een cursusvorm beschikbaar die aansluit bij de wensen van de opdrachtgever.
Ervaring van de opleider en trainers
Het is belangrijk dat de BHV opleider ervaren is en een team van deskundige instructeurs heeft. Deze ervaring zorgt ervoor dat zij de theorie kunnen vertalen naar praktische situaties die jouw medewerkers herkennen en kunnen toepassen.
Veel van onze instructeurs hebben brandweer-ervaring, waardoor zij niet alleen bekend zijn met de theorie, maar ook praktijkervaring hebben met het optreden in noodsituaties, het geven van eerste hulp, reanimeren, blussen en ontruimen. Daarnaast worden onze trainers doorlopend bijgeschoold, waardoor ze altijd over de meest actuele kennis beschikken.
Kosten en duur van de training
Hoewel kosten een rol spelen, is het belangrijk om te kijken naar de waarde die je krijgt. Wat is inbegrepen in de training? Denk aan certificeringen, lesmateriaal, en nazorg. Let er ook op of de duur van de cursus past bij de planning en beschikbaarheid van jouw team.
De meest actuele informatie over de kosten en inhoud van onze BHV cursus vind je hier.
Recensies en klanttevredenheid
Lees online reviews en vraag naar de ervaringen van andere bedrijven. Dit geeft je een goed beeld van de kwaliteit van de opleider en hoe flexibel en klantgericht ze zijn. Onze cursisten geven ons gemiddeld een 8,5, een cijfer waar we erg trots op zijn. Ook werden we in 2023 uitgeroepen tot beste opleider van Nederland door Springest, waarbij de winnaar werd bepaald op basis van recensies.
Conclusie
Het kiezen van de juiste BHV opleider is een belangrijke stap voor de veiligheid van jouw bedrijf. Of je nu kiest voor een opleider als IVM, die praktijkgerichte en interactieve trainingen aanbiedt, of een andere partij, het is belangrijk om te letten op certificering, flexibiliteit, en ervaring. Neem gerust contact op voor meer informatie over de BHV cursussen en hoe wij jouw organisatie kunnen ondersteunen. Onze collega's van verkoop staan je graag te woord via 088 - 166 3006 of verkoop@werkveilig.nl