BHV

088-1663000

8,4
Onze klanten geven ons een 8,4 (38673 ervaringen)
NRR Congres gemist?

NRR Congres gemist?

Geplaatst op 9 april 2018

4 april vond alweer de 15e editie van het NRR Congres plaats en daarnaast vierde men ook het 25 jarig bestaan. Heb je het congres gemist? Geen nood, Cindy vertelt je er alles over!

 

Redders 175 jaar KNRM
Vandersmissen, Henk - , Siep Zeeman en Kees Brinkman: Redders 175 jaar Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij 1824-1999. IJmuiden, 1999, p. 11-13

Het congres begon met een film waar verschillende mensen vertellen hoe zij met reanimatie in aanraking zijn gekomen. Zowel slachtoffers als redders. Het oudste slachtoffer was 83, het jongste slachtoffer 16 jaar. Het was een indrukwekkend begin. Vervolgens las Pim van Gool (hoogleraar Neurologie) een gedicht voor van Menno Wigman. Hij vertelde over zijn ervaring met reanimatie, hij is gereanimeerd door zijn vrouw. Zij was toevallig thuis deze dag, omdat haar afspraak met de kapper was afgezegd. Hoeveel toeval bestaat er soms!

De dag was verder ingedeeld in blokken van telkens een uur. Tussendoor was er gelegenheid om de beursvloer te bezoeken en bij te kletsen met vakgenoten. Er waren verschillende presentaties met als hoofdthema ‘De eerste schakels van de keten’.

Reanimatie-weetjes

  • Nederland telt zo'n 1,4 miljoen hart- en vaatpatiënten.
  • Dagelijks in Nederland:
    • Sterven 106 mensen aan een hart- of vaatziekte: meer vrouwen dan mannen.
    • Sterven 24 mensen jonger dan 75 jaar aan een hart- of vaatziekte.
    • Worden zo'n 750 mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege een hart- of vaatziekte.
  • In Nederland zijn er 7.000 - 8.000 reanimaties per jaar buiten het ziekenhuis.
  • In ruim 75% van de gevallen zijn er omstanders die het slachtoffer reanimeren. Dit gebeurt al voor de komst van de ambulance.
  • De gemiddelde leeftijd van het slachtoffer van een hartstilstand is 67 jaar.
  • De meerderheid hiervan is man (69%-73%) en leeftijd is gemiddeld (65-68 jaar).
  • De overlevingskans bij een hartstilstand is gemiddeld 23%.
  • Als er binnen 2 minuten een schok kan worden gegeven is er 71% kans op overleven.
  • Als er een schokbaar beginritme is, is de overleving gemiddeld 44%.
  • 90% verlaat in redelijke tot goede neurologische staat het ziekenhuis.

(bron: Hartstichting)
Reanimatieweetjes

Innovaties

Er werd gesproken over de mogelijkheden van een ‘smart’ AED, een AED die meer kan meten en vertellen dan dat nu het geval is. Dit omdat niet al het ventrikelfibrilleren hetzelfde is. Het apparaat kan een hele andere instructie geven in het geval een slachtoffer al wat langer ligt (eerst reanimeren) of een dat er andere oorzaak is. Uit dierenonderzoek blijkt dat een hartinfarct vaak een lager VF heeft. Hypertrofie heeft vaak een hoger VF. Er is nu een onderzoek gaande over de mogelijkheden met een AED (wordt vervolgd).

AED Vending Machine

In Japan zijn AED's geplaatst in vending machines.

Life vest

De LifeVest draagbare defibrillator wordt gedragen door personen die een risico lopen op een plotselinge hartstilstand. Het vest bewaakt voortdurend het hart. Als het een abnormaal hartritme detecteert, zal het vest een alarm afgeven om te controleren of het slachtoffer bij bewustzijn is. Als dit het geval is, drukt de persoon op de antwoordknoppen. Als een persoon dit niet doet gaat het vest een schok geven, zodat het hartritme weer kan herstellen naar een normaal ritme.

LifeVest

HartslagNu en 112 meldkamer

HartslagNu en Hartveilig wonen gaan samenwerken in een nieuwe landelijk systeem. In deze PowerPoint kun je er meer over lezen. Burgerhulpverleners gaan hier op tijd bericht van krijgen. De eerste mail is al verstuurd. Per regio verschilt het nog of mensen opgeroepen worden voor reanimatie van en kind. Dit is niet voor iedere regio gelijk.

Alle telefoonoproepen naar 112, vast of mobiel, gaan eerst naar Driebergen. Het maakt dus niet uit of je met een vaste lijn belt of mobiel. Dit jaar gaat er nieuwe software komen in de meldkamers. Hiervoor wordt ook een 112-app gemaakt. Je kunt dan kiezen of je ambulance, politie of brandweer nodig hebt en het is direct duidelijk waar je je bevindt. Het zou dan ook mogelijk moeten zijn om direct mee te kijken op de locatie.

Cindy-Guchelaar.png
Cindy Guchelaar
Productontwikkelaar

Terug