
Niet reanimeren penning: Wat is het? Wat moet je doen?
Sommige mensen kiezen ervoor om niet gereanimeerd te willen worden bij een hartstilstand. Ze leggen dat vast in een niet reanimeren verklaring of maken het zichtbaar met bijvoorbeeld een niet reanimeren penning. Het is een persoonlijke keuze, maar als BHV’er of EHBO’er is het goed om te weten wat dit inhoudt. In deze blog leggen we uit welke vormen er zijn, en wat je moet doen als je een penning tegenkomt.
Niet reanimeren verklaring: wat houdt het in?
Een niet reanimeren verklaring is een document waarin je aangeeft dat je geen reanimatie wilt bij een hartstilstand. Dit kan op papier staan, maar ook digitaal. Hoewel het geen officieel formulier van de overheid is, kan het wel duidelijkheid geven aan hulpverleners. Sommige mensen bewaren deze verklaring samen met hun medische gegevens, of noemen het in hun Persoonsgebonden Budget (niet reanimeren pgb). Zo weten zorgverleners en naasten beter wat jouw wens is.
Niet reanimeren penning en sieraden
Een bekende manier om deze wens zichtbaar te maken, is via een niet reanimeren penning. Er zijn verschillende varianten, zoals een niet reanimeren penning mwv (van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde). Daarnaast zijn er ook niet reanimeren sieraden, zoals een niet reanimeren armband of ander sieraad waarop staat dat je geen reanimatie wilt. Hulpverleners zien armbanden en andere sieraden vaak minder snel, waardoor de persoon soms toch gereanimeerd wordt. Het is ook belangrijk dat je nooit naar dit soort penningen gaat zoeken voordat je start met reanimeren, want dan verlies je kostbare tijd.
Niet reanimeren tattoo en andere uitingen
Naast een verklaring of penning kiezen sommige mensen voor een niet reanimeren tattoo. Ook bestaan er creatieve uitingen zoals zelfgemaakte voorwerpen of inscripties. Let er echter op dat niet iedere uiting altijd juridisch of medisch gezien als rechtsgeldig wordt beschouwd. Een tattoo kan een sterk signaal zijn, maar een officieel document of penning is vaak duidelijker voor hulpverleners.
Voor BHV’ers, EHBO’ers en burgerhulpverleners gelden geen wettelijke verplichtingen om bij een niet-reanimeren-uiting direct te stoppen of juist door te gaan. Zij kunnen zelf beslissen of ze starten of doorgaan met reanimatie totdat professionele hulpverleners arriveren. Bij twijfel over de rechtsgeldigheid van een niet reanimeren verklaring of penning is het advies om wél te reanimeren. De professionele hulpdiensten kunnen ter plaatse beoordelen of en wanneer moet worden gestopt, omdat zij de bevoegdheid en medische kennis hebben om deze afweging te maken.
Het niet verlenen van hulp wanneer iemand duidelijk zichtbaar een geldige niet reanimeren penning draagt, is niet strafbaar voor BHV’ers of EHBO’ers. Toch blijft het een ingewikkelde afweging in acute situaties. Daarom is het raadzaam om je goed te laten informeren over de verschillende mogelijkheden rondom niet reanimeren, zonder een keuze te stimuleren of af te raden. Bij twijfel geldt: altijd reanimeren.
Meer weten over reanimatie en BHV?
Hoewel dit onderwerp gaat over niet reanimeren, is kennis van reanimatie en eerste hulp in veel situaties waardevol. Tijdens onze EHBO cursus of BHV cursus leer je hoe je moet handelen bij verschillende noodgevallen.