Het belang van ontruimingsoefeningen in bedrijven
Een goed georganiseerde ontruiming kan in een noodsituatie levens redden. Toch wordt het belang van regelmatige ontruimingsoefeningen in bedrijven vaak onderschat. In dit blog leggen we uit wat een ontruimingsplan is, wat de wet hierover zegt, en waarom het oefenen van een ontruiming van groot belang is voor de veiligheid binnen jouw organisatie.
Wat is een ontruimingsplan en wanneer is het verplicht?
Een ontruimingsplan beschrijft de stappen die moeten worden genomen tijdens een noodsituatie om alle medewerkers en bezoekers veilig het gebouw uit te krijgen. Dit plan bevat onder andere de nooduitgangen, vluchtroutes, de locatie van blusmiddelen en de verantwoordelijkheden van bedrijfshulpverleners (BHV’ers).
Volgens de Arbowet en het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL, voorheen Bouwbesluit 2012) zijn bedrijven in bepaalde gevallen verplicht om een ontruimingsplan te hebben. Dit geldt met name voor grote bedrijven, zorginstellingen en gebouwen met verhoogde risico’s, zoals werkplekken waar met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt. Als een bedrijf een brandmeldinstallatie heeft is een ontruimingsplan sowieso altijd verplicht. Het ontruimingsplan moet regelmatig worden getoetst en up-to-date blijven.
Waarom zijn ontruimingsoefeningen belangrijk?
Een ontruimingsplan kan nog zo goed zijn, maar als het personeel niet weet wat ze moeten doen, heeft het weinig waarde. Ontruimingsoefeningen zijn van groot belang om iedereen in het bedrijf vertrouwd te maken met de procedure. In noodsituaties is het cruciaal dat medewerkers zonder aarzelen weten wat te doen, en dat kan alleen door regelmatig te oefenen.
Door te oefenen:
- Herkennen medewerkers de vluchtroutes en nooduitgangen.
- Worden BHV’ers getraind om hun rol effectief uit te voeren.
- Verminder je paniek en onzekerheid in een echte noodsituatie.
Hoe vaak moet je een ontruimingsoefening houden?
Hoewel de wet geen specifieke frequentie voorschrijft, raden wij aan om minimaal één keer per jaar een ontruimingsoefening te organiseren. Dit zorgt ervoor dat alle medewerkers up-to-date zijn met het ontruimingsplan en dat eventuele problemen met de vluchtroutes of evacuatieprocedures tijdig ontdekt en opgelost kunnen worden.
Voor bedrijven met een hoog risicoprofiel, zoals fabrieken of zorginstellingen, kan het verstandig zijn om vaker te oefenen, afhankelijk van de omstandigheden en aanwezige risico’s.
Wij helpen je met het opzetten van ontruimingsoefeningen
Onze BHV-adviseurs staan klaar om jou te helpen met het organiseren van ontruimingsoefeningen, van kleine oefeningen tot grootschalige simulaties. Of je nu kiest voor een eenvoudige oefening of een uitgebreide simulatie waarbij we met een complexer scenario werken, wij zorgen ervoor dat jouw oefening zo realistisch mogelijk is. Hoe dichter een oefening bij de werkelijkheid ligt, hoe beter medewerkers voorbereid zijn om in echte noodsituaties effectief op te treden.
Een ontruimingsoefening is daarom het meest effectief als we bij jullie in het bedrijf kunnen oefenen. Het BHV-team kan dan immers de eigen procedures en gebouwkennis uittesten.
Kan er om wat voor reden dan ook niet op jullie locatie geoefend worden? Dan kunnen wij in een van onze trainingslocaties een ontruimingsoefening opzetten die jullie realiteit zo dicht mogelijk benadert. Zo leer je hoe je moet handelen wanneer het er echt op aankomt. Wil je meer weten? Neem dan contact op met onze collega’s van de afdeling verkoop. Zij zijn te bereiken via 088 – 166 3006 of via verkoop@werkveilig.nl