BHV

088-1663000

8,4
Onze klanten geven ons een 8,4 (41830 ervaringen)
Herhalen en verlengen EHBO-diploma, wat zijn nu precies de regels?

Herhalen en verlengen EHBO-diploma, wat zijn nu precies de regels?

Geplaatst op 17 april 2019
Categorie: EHBO-Eerste hulp

Heb jij je EHBO-diploma behaald? Gefeliciteerd, je bent nu eerstehulpverlener! Je diploma is twee jaar geldig, maar dit betekent niet dat je nu twee jaar niets meer hoeft te doen. Er is veel onduidelijkheid over het herhalen en verlengen van je diploma eerste hulp, wij zetten alle feiten voor je op een rij.

EHBO1.jpg

Hoe kom je aan je EHBO-diploma?

Je diploma eerste hulp krijg je niet zomaar. Je moet laten zien dat je de verschillende competenties beheerst om daadwerkelijk eerste hulp te kunnen verlenen. Hiervoor moet je een examen afleggen dat wordt beoordeeld door een externe examencommissie van het Oranje Kruis. Zij kijken of je aan deze competenties voldoet. Als jij je EHBO-diploma hebt behaald, betekent dit dat de externe examencommissie ervan overtuigd is dat jij in staat bent om op een correcte manier eerste hulp te verlenen. Bij je herhaling of verlenging worden jouw competenties nogmaals getoetst door een instructeur die daarvoor opgeleid is.

Hoe zit het met de geldigheid van je EHBO-diploma?

Je EHBO-diploma is twee jaar geldig. Voorheen hanteerde het Oranje Kruis twee standaard vervaldata van diploma's; 1 april en 1 oktober. Met ingang van 1 april 2019 is deze regel geschrapt en hoef je niet op speciale verlengmomenten te letten. Op jouw diploma staat tot wanneer je diploma geldig is, voor die datum moet je je herhaling geregeld hebben. 

Concreet betekent dit dat je twee jaar de tijd hebt om al je competenties te herhalen. Het Oranje Kruis geeft niet aan hoe je dit moet doen, maar wel dat je deze competenties allemaal weer moet herhalen. In theorie zou je dit eens in de twee jaar kunnen invullen met een herhalingstraining; dus elke twee jaar een trainingsdag.

In de praktijk merken we echter dat als je maar eens in de twee jaar traint, kennis snel wegzakt. Een EHBO’er met maar een trainingsdag in twee jaar tijd, kan worstelen met het paraat hebben van de juiste kennis. IVM biedt daarom EHBO-herhaling door middel van een tweejaarlijks programma, waarbij je elk jaar traint in plaats van elke twee jaar. Als je ieder jaar een herhalingstraining volgt en je competenties opnieuw behaalt, wordt je diploma na twee jaar weer verlengd.

Hoe ziet dat tweejaarlijkse programma er dan uit?

IVM gebruikt een wisselend programma, waarbij ieder jaar levensreddende handelingen zoals reanimatie aan bod komen. In het ene jaar wordt de helft van alle competenties behandeld en in het volgende jaar de andere helft. Hierdoor is er meer tijd om de competenties goed te herhalen en aan te leren, in plaats van dat alle competenties vluchtig in een dag worden behandeld.

Je hoopt immers nooit als EHBO’er op te hoeven treden, maar als het wel zo ver is, is het fijn om te weten dat jij je kennis paraat hebt!  

Wil jij je EHBO halen of verlengen? Bekijk hier de mogelijkheden.

Terug