BHV

088-1663000

8,5
Onze klanten geven ons een 8,5 (62845 ervaringen)
De rol van de ploegleider BHV: meer dan alleen coördineren

De rol van de ploegleider BHV: meer dan alleen coördineren

Geplaatst op 15 april 2025

BHV-Noodplan-IVM.jpg

In veel organisaties is de bedrijfshulpverlening goed geregeld: BHV’ers zijn opgeleid, ontruimingsplannen liggen klaar en de AED hangt op een zichtbare plek. Maar als zich echt een noodsituatie voordoet, is het belangrijk dat iemand de leiding neemt. 

Iemand die het overzicht houdt, taken verdeelt en communiceert met de juiste partijen. Die persoon is de ploegleider BHV. In dit blog lees je wat deze functie inhoudt, wanneer je een ploegleider nodig hebt en hoe je zorgt dat iemand goed voorbereid is op deze verantwoordelijke rol.

Wat doet een ploegleider BHV?

De ploegleider BHV is het aanspreekpunt en de coördinator van het BHV-team tijdens incidenten. Waar de reguliere BHV’er vaak uitvoerend bezig is, heeft de ploegleider een meer strategische rol. Denk aan het aansturen van collega’s, het maken van snelle keuzes en het communiceren met bijvoorbeeld de meldkamer of externe hulpdiensten.

Een paar voorbeelden van wat een ploegleider doet tijdens een incident:

  • Zorgen dat alle BHV’ers weten wat hun taak is
  • Overzicht houden bij een ontruiming van meerdere verdiepingen
  • Prioriteiten stellen bij meerdere meldingen tegelijk
  • Ter plaatse overleg voeren met brandweer of ambulancepersoneel


Ploegleider BHV: vóór, tijdens en na een incident

De taken van een ploegleider beperken zich niet tot het moment van een noodsituatie. Juist daarbuiten speelt deze rol een belangrijke rol in de voorbereiding en evaluatie:

Vooraf: de ploegleider controleert of BHV-middelen aanwezig en bruikbaar zijn, bereidt oefeningen voor en bespreekt scenario’s met het team. Dit doet hij/zij vaak in nauwe samenspraak met het Hoofd BHV.

Tijdens een incident: hij of zij leidt het team, stuurt bij waar nodig en zorgt dat iedereen weet wat er van hem of haar wordt verwacht.

Achteraf: de ploegleider evalueert het optreden, bespreekt verbeterpunten en zorgt voor verslaglegging richting de organisatie. Ook dit gaat vaak in samenspraak met het Hoofd BHV en bij sommige organisaties liggen deze taken zelfs helemaal bij het Hoofd BHV.

Op die manier zorgt de ploegleider er samen met het Hoofd BHV voor dat het BHV-team continu leert en zich blijft ontwikkelen.

Wanneer heb je een ploegleider BHV nodig?

Volgens de Arbowet is een ploegleider niet verplicht. Maar in de praktijk is het vaak wél verstandig om deze rol in te vullen. Zeker als jouw organisatie voldoet aan één of meer van de volgende kenmerken:

  • Je hebt meerdere BHV’ers in dienst
  • Je werkt in ploegendiensten of op verschillende locaties
  • Je gebouw is groot, complex of heeft meerdere verdiepingen
  • Je ontvangt dagelijks veel bezoekers of organiseert evenementen
  • Je hebt te maken met verhoogde risico’s (bijvoorbeeld in de industrie)
  • Een ploegleider zorgt in die situaties voor structuur en rust – ook als de spanning oploopt.


Wat leer je tijdens de opleiding Ploegleider BHV?

De opleiding tot ploegleider BHV is speciaal bedoeld voor BHV’ers die een stap verder willen zetten. De nadruk ligt op leidinggeven, communicatie en het maken van goede keuzes onder tijdsdruk. De training bevat veel praktijksimulaties en casussen.

Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere:

  • Leidinggeven in stressvolle situaties
  • Verdelen van taken en houden van overzicht
  • Communicatie met collega’s en hulpdiensten
  • Gebruik van communicatiemiddelen zoals portofoons of BHV-apps
  • Evalueren van incidenten en rapporteren aan het management
  • De training is praktijkgericht en sluit aan bij situaties die je echt kunt tegenkomen in je organisatie.


Laat jouw BHV-team beter presteren

Een BHV-organisatie is zo sterk als de samenwerking binnen het team. En die samenwerking valt of staat met goed leiderschap. Een goed getrainde ploegleider verhoogt de slagkracht van het BHV-team en zorgt dat incidenten sneller en veiliger worden afgehandeld.

Wil je weten hoe we jouw organisatie kunnen helpen met het opleiden van ploegleiders? Neem dan contact op met onze collega's van de afdeling verkoop, zij helpen je graag verder. Je kunt ze bereiken via 088 - 166 3006 of verkoop@werkveilig.nl. Of bekijk onze cursus Ploegleider BHV voor meer informatie en schrijf je direct in!

Terug