BHV

088-1663000

8,4
Onze klanten geven ons een 8,4 (40422 ervaringen)
De RI&E als startpunt van veilig gedrag

De RI&E als startpunt van veilig gedrag

Geplaatst op 14 juni 2016
Categorie: RI&E

RIE IVM Werk Veilig

Het is de week van de RI&E. Een week waarin u onder andere gratis advies krijgt van deskundigen of korting op een RI&E. Mooie acties die een rapport opleveren met praktische maatregelen om de risico's te verkleinen of weg te nemen. Maar uit ervaring weten we dat machines afschermen of PBM’s beschikbaar stellen nog geen garantie is voor veilig gedrag. Een RIE advies is geen af te vinken to-do lijstje, maar een voortdurende actielijst. Weet u hoe u de RI&E checklist vertaalt naar een ‘veilig werken-houding’ bij iedereen binnen uw organisatie? Wij geven u een aantal tips.

Tip 1 : Betrek de medewerkers
De echte deskundigen op het gebied van veiligheid zijn de mensen die dagelijks te maken hebben met de gevaren op de werkvloer. Waar een adviseur slechts een momentopname meet, weten werknemers precies hoe processen verlopen bij goed en slecht weer en op verschillende tijdstippen van de dag (of nacht). Medewerkers kunnen dus goed aangeven waar de knelpunten op het gebied van veiligheid liggen. Bijvoorbeeld via een KIM-formulier. Wie nog een stap verder gaat, laat medewerkers zelf meedenken over regels voor veiligheid werken.

Tip 2: Geef zelf het goede voorbeeld
Laat zien dat regels voor iedereen gelden, van productiemedewerkers tot de directie. Zijn werknemers verplicht om een helm en veiligheids-schoenen te dragen in de productie? Dan geldt dat ook voor kantoorpersoneel dat even iets moet controleren in de fabriek. Leidt de directeur buitenlandse bezoekers rond? Dan draagt iedereen de voorgeschreven PBM’s! 



Tip 3: Draag samen de verantwoordelijkheid
Veilig gedrag is een taak van zowel werkgever als werknemer. Het gaat niet alleen om het dragen van oordoppen. Juist het management speelt een beslissende rol. Zorg bijvoorbeeld dat audits daadwerkelijk worden uitgevoerd, vraag je leidinggevenden wat zij doen om veilig gedrag te bevorderen. Neem klachten en opmerkingen van personeel over veiligheid niet alleen serieus, maar doe er ook iets mee. En vergeet niet om dit ook terug te communiceren, bijvoorbeeld in een medewerkeroverleg of toolbox meeting.

Tip 4: Communiceer
Breng veiligheid voortdurend onder de aandacht. Via mail, nieuwsbrief, personeelsblad, overleggen, checklists, functioneringsgesprek, posters, etc. Haak hierbij in op de actualiteit, zoals nieuwe wetgeving of een recent (bijna) ongeval. Concrete voorbeelden blijven het beste hangen. Zijn er nog vragen? Wijs mensen dan de weg naar een RIE, preventiemedewerker of andere informatiebron.

Tip 5: Bespreek veilig gedrag met elkaar
“Hé, dat moet je niet zo doen!”, is niet de manier om veilig werken met elkaar te bespreken. Áls het al gebeurt. Maak eerst samen afspraken over veiligheid. Bespreek dan met elkaar hoe je de afspraken kan naleven. En hoe je met elkaar op een respectvolle manier communiceert als dit niet gebeurt. Stel bijvoorbeeld een vraag als je vindt dat het veiliger kan, dan geef je de ander de gelegenheid om even na te denken over zijn gedrag.

Wat doet u om veilig werkgedrag te bevorderen? Wij horen graag uw tips!

 
DOWNLOAD ONZE GRATIS CHECKLIST
Terug