BHV

088-1663000

8,4
Onze klanten geven ons een 8,4 (40512 ervaringen)
Eerste Hulp bij shock

Eerste Hulp bij shock

Geplaatst op 19 maart 2018
Categorie: BHV, EHBO-Eerste hulp
Bekijk ook onze video over eerste hulp verlenen bij shock.

Stel, een collega heeft een spoedeisende verwonding. Als hulpverlener (BHV-er) heb je natuurlijk direct 112 gebeld. In afwachting van hulp kun je de volgende hulp verlenen.

Een slachtoffer in shock zoekt vaak zelf een prettige houding. Een liggende houding is het beste. Als hulpverlener kun je een shock niet opheffen. Je kunt wel eerste hulp verlenen.

Blijf bij het slachtoffer en stel het gerust. Stelp een uitwendige bloeding om meer bloedverlies te voorkomen. Stel gesloten vragen, waarop het slachtofferen ja of nee kan antwoorden. Alles wat een slachtoffer doet, dus ook praten of bewegen, kost energie.

Ook rillen door kou kost energie. Houdt een slachtoffer daarom warm met een deken. Pak het hoofd goed in. Via het hoofd gaat er namelijk veel warmte verloren. Een slachtoffer met een shock heeft grotere kans op braken, doordat de maag niet meer werkt. Geef het slachtoffer daarom niets te drinken.

Blijf steeds de vitale functies controleren. En zorg dat het slachtoffer vrij kan blijven ademhalen. Leg een slachtoffer bij bewusteloosheid in de stabiele zijligging.

Terug