BHV

088-1663000

8,4
Onze klanten geven ons een 8,4 (40024 ervaringen)
Eerste hulp bij bewusteloosheid

Eerste hulp bij bewusteloosheid

Geplaatst op 18 april 2018
Categorie: BHV, EHBO-Eerste hulp
Bekijk ook onze video over eerste hulp verlenen bij bewusteloosheid.

Eerste hulp bij bewusteloosheid

Als de situatie veilig is, kun je het slachtoffer benaderen. Je wilt als eerste weten, hoe het met zijn bewustzijn is gesteld. Kniel naast het slachtoffer aan de kant van zijn gezicht. en spreek het slachtoffer duidelijk aan, gaat het? Schud tegelijkertijd aan beide schouders om een reactie te krijgen. Als het slachtoffer hierop reageert, vraag je door wat er is gebeurd, om er zo achter te komen waarom jij als hulpverlener geroepen bent.

Als het slachtoffer niet reageert, weet je dat hij bewusteloos is. Je laat een omstander 112 bellen en een AED halen. Als je alleen bent, bel je zelf 112. Zet de telefoon op de luidspreker.

Je wilt nu weten of het slachtoffer wel ademhaalt. Als een slachtoffer op de buik ligt zul je hem eerst moeten omdraaien om de ademhaling goed te kunnen beoordelen.

Na controle van de ademhaling neem je een beslissing. Die je doorgeeft aan 112. Is de ademhaling goed? Zorg ervoor dat het slachtoffer goed kan blijven ademhalen. Bijvoorbeeld, door hem in stabiele zijligging te leggen. Zie je geen ademhaling, of is de ademhaling niet goed, start met reanimeren.

Terug